Zakupy jedzenia w fastfoodach to zgroza?


Okazuje się po raz kolejny niestety, iż higiena i czystość to wciąż największy, najczęstszy problem lokali gastronomicznych funkcjonujących w naszym kraju. Na samym tylko Śląsku, gdzie Sanepid „dobrał” się do tamtejszych przybytków gastronomii, wyniki kontroli były powalające – co dziesiąty lokal zarobił na „dzień dobry” mandat. Pracownicy Sanepidu z reguły krytykowali czystość w toaletach i na zapleczach lokali gastronomicznych. W efekcie Gro z wizytowanych lokali wedle sanepidu to krany brudu, niechlujstwa i bałaganu. Jakość serwowanego w wizytowanych lokalach też budzi nader wiele zastrzeżeń kontrolerów. Wyniki kontroli pokazały, iż mięso przykładowo, notorycznie jest przechowywane w złych warunkach – poza lodówką.

Z kolei ryby trzyma się na półkach z ciastem i deserami. Nie rzadkie jest również wprowadzanie do sprzedaży przeterminowanych towarów spożywczych. Sanepid zdołał skontrolować ponad pół tysiąca pubów i knajpek w Katowicach, Siemianowicach Śląskich, a także w Mysłowicach – całkowity raport nie jest niestety zadowalający. Ale w tym względzie w Polsce i tak nie jest najgorzej, więc mamy się z czego cieszyć w UK to jest dopiero higieniczne podejście do tematu gastronomi, przepisy owszem są tam dobre, ale całkowicie jak u nas – życie swoja drogą idzie. W rezultacie mało kto dba tak naprawdę o higienę w lokalach gastronomicznych, czego dowodem są częste kontrowersje i sprawy karne w tamtejszych sieciach Mcdonalds, KFC i innych. W małych lokalach pospolita jest swojska samowolka – jedzenie faktycznie jest bardzo tanie, niemniej z jego jakością bywa już różnie – wchodząc nie raz do baru z kebabami, klient widzi gościa ubranego jak Ninja (specjalne przepaski kucharskie na czoło – łudząco podobne do przepasek słynnych wojowników Ninja) z brodą do klaty, pytający co podać - gdy człek już zamówił ten bez kozery nakłada wszystko rękami.

Po drugie w Wielkiej Brytanii nie istnieje coś takiego jak książeczka zdrowia, tam badania lekarskie do pracy kucharza, i w branży spożywczej robi się raz w życiu – później jak człowiek jest chory to idzie do lekarza i już, chyba iż czasami nie idzie… W naszym kraju okresowe badania na obecność pasożytów itp, są obowiązkowe. Paradoksalnie więc polska gastronomia stoi na wysokim poziomie, więc nie ma co w rzeczywistości żalić się na knajpy, bary.

Podobne artykuły


Prawidłowy sposób odżywiania według medycyny chińskiej

Prawidłowy sposób odżywiania według medycyny chińskiej

Jedną z podstawowych zasad medycyny chińskiej jest twierdzenie iż o zdrowiu i dobrym samopoczuciu cz...
Gdzie najlepiej się wybrać w podróż/wycieczkę/wczasy?

Gdzie najlepiej się wybrać w podróż/wycieczkę/wczasy?

Coraz więcej ludzi podróżuje po świecie. Jedni robią to dla wypoczynku, jedni dla nauki, jesz...
Centrale VOIP

Centrale VOIP

Centrale VOIP to rewolucyjne rozwiązania sprzedawane poprzez instytucje oferujące usługi telekomunik...
Diesel czy benzyna?

Diesel czy benzyna?

Wnętrze ozdobione roślinami w doniczkach

Wnętrze ozdobione roślinami w doniczkach

Gdzie najlepiej się wybrać w podróż/wycieczkę/wczasy?

Gdzie najlepiej się wybrać w podróż/wycieczkę/wczasy?

Spacery z dwulatkiem

Spacery z dwulatkiem