Zakupy jedzenia w fastfoodach to zgroza?


Okazuje się po raz kolejny niestety, iż higiena i czystość to wciąż największy, najczęstszy problem lokali gastronomicznych funkcjonujących w naszym kraju. Na samym tylko Śląsku, gdzie Sanepid „dobrał” się do tamtejszych przybytków gastronomii, wyniki kontroli były powalające – co dziesiąty lokal zarobił na „dzień dobry” mandat. Pracownicy Sanepidu z reguły krytykowali czystość w toaletach i na zapleczach lokali gastronomicznych. W efekcie Gro z wizytowanych lokali wedle sanepidu to krany brudu, niechlujstwa i bałaganu. Jakość serwowanego w wizytowanych lokalach też budzi nader wiele zastrzeżeń kontrolerów. Wyniki kontroli pokazały, iż mięso przykładowo, notorycznie jest przechowywane w złych warunkach – poza lodówką.

Z kolei ryby trzyma się na półkach z ciastem i deserami. Nie rzadkie jest również wprowadzanie do sprzedaży przeterminowanych towarów spożywczych. Sanepid zdołał skontrolować ponad pół tysiąca pubów i knajpek w Katowicach, Siemianowicach Śląskich, a także w Mysłowicach – całkowity raport nie jest niestety zadowalający. Ale w tym względzie w Polsce i tak nie jest najgorzej, więc mamy się z czego cieszyć w UK to jest dopiero higieniczne podejście do tematu gastronomi, przepisy owszem są tam dobre, ale całkowicie jak u nas – życie swoja drogą idzie. W rezultacie mało kto dba tak naprawdę o higienę w lokalach gastronomicznych, czego dowodem są częste kontrowersje i sprawy karne w tamtejszych sieciach Mcdonalds, KFC i innych. W małych lokalach pospolita jest swojska samowolka – jedzenie faktycznie jest bardzo tanie, niemniej z jego jakością bywa już różnie – wchodząc nie raz do baru z kebabami, klient widzi gościa ubranego jak Ninja (specjalne przepaski kucharskie na czoło – łudząco podobne do przepasek słynnych wojowników Ninja) z brodą do klaty, pytający co podać - gdy człek już zamówił ten bez kozery nakłada wszystko rękami.

Po drugie w Wielkiej Brytanii nie istnieje coś takiego jak książeczka zdrowia, tam badania lekarskie do pracy kucharza, i w branży spożywczej robi się raz w życiu – później jak człowiek jest chory to idzie do lekarza i już, chyba iż czasami nie idzie… W naszym kraju okresowe badania na obecność pasożytów itp, są obowiązkowe. Paradoksalnie więc polska gastronomia stoi na wysokim poziomie, więc nie ma co w rzeczywistości żalić się na knajpy, bary.

Podobne artykuły


Premiery kinowe

Premiery kinowe

Któż z nas nie lubi oglądać ciekawych filmów. W telewizji niestety jest bardzo dużo po...
Staw w ogrodzie

Staw w ogrodzie

Dobrze jest gdy ogród posiada staw. Dzięki łagodnej linii brzegu i tworzącym malownicze ...
Jakie audycje radiowe można spotkać w polskich stacjach?

Jakie audycje radiowe można spotkać w polskich stacjach?

Radio jest jednym z bardziej popularnych mediów (głównie wśród kierowców...
Jak dobierać biżuterię?

Jak dobierać biżuterię?

Poziom krajowych firm muzycznych

Poziom krajowych firm muzycznych

Niedziela w centrum

Niedziela w centrum

Golub-Dobrzyń

Golub-Dobrzyń