Zakupy jedzenia w fastfoodach to zgroza?


Okazuje się po raz kolejny niestety, iż higiena i czystość to wciąż największy, najczęstszy problem lokali gastronomicznych funkcjonujących w naszym kraju. Na samym tylko Śląsku, gdzie Sanepid „dobrał” się do tamtejszych przybytków gastronomii, wyniki kontroli były powalające – co dziesiąty lokal zarobił na „dzień dobry” mandat. Pracownicy Sanepidu z reguły krytykowali czystość w toaletach i na zapleczach lokali gastronomicznych. W efekcie Gro z wizytowanych lokali wedle sanepidu to krany brudu, niechlujstwa i bałaganu. Jakość serwowanego w wizytowanych lokalach też budzi nader wiele zastrzeżeń kontrolerów. Wyniki kontroli pokazały, iż mięso przykładowo, notorycznie jest przechowywane w złych warunkach – poza lodówką.

Z kolei ryby trzyma się na półkach z ciastem i deserami. Nie rzadkie jest również wprowadzanie do sprzedaży przeterminowanych towarów spożywczych. Sanepid zdołał skontrolować ponad pół tysiąca pubów i knajpek w Katowicach, Siemianowicach Śląskich, a także w Mysłowicach – całkowity raport nie jest niestety zadowalający. Ale w tym względzie w Polsce i tak nie jest najgorzej, więc mamy się z czego cieszyć w UK to jest dopiero higieniczne podejście do tematu gastronomi, przepisy owszem są tam dobre, ale całkowicie jak u nas – życie swoja drogą idzie. W rezultacie mało kto dba tak naprawdę o higienę w lokalach gastronomicznych, czego dowodem są częste kontrowersje i sprawy karne w tamtejszych sieciach Mcdonalds, KFC i innych. W małych lokalach pospolita jest swojska samowolka – jedzenie faktycznie jest bardzo tanie, niemniej z jego jakością bywa już różnie – wchodząc nie raz do baru z kebabami, klient widzi gościa ubranego jak Ninja (specjalne przepaski kucharskie na czoło – łudząco podobne do przepasek słynnych wojowników Ninja) z brodą do klaty, pytający co podać - gdy człek już zamówił ten bez kozery nakłada wszystko rękami.

Po drugie w Wielkiej Brytanii nie istnieje coś takiego jak książeczka zdrowia, tam badania lekarskie do pracy kucharza, i w branży spożywczej robi się raz w życiu – później jak człowiek jest chory to idzie do lekarza i już, chyba iż czasami nie idzie… W naszym kraju okresowe badania na obecność pasożytów itp, są obowiązkowe. Paradoksalnie więc polska gastronomia stoi na wysokim poziomie, więc nie ma co w rzeczywistości żalić się na knajpy, bary.

Podobne artykuły


Twierdza Kłodzka

Twierdza Kłodzka

Twierdza Kłodzka jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych zabytków Dol...
Problem wielu kobiet - upływ czasu wpływa na urodę

Problem wielu kobiet - upływ czasu wpływa na urodę

Choć ładna twarz, sylwetka i tzw. „coś”, co sprawia, że kobieta wzbudza zachwyt, to bard...
Parę informacji o oponach letnich

Parę informacji o oponach letnich

Podczas gdy przemieniamy opony na letnie, powinno się zająć się tymi zimowymi, by wolno je było używ...
Gdzie szukać części zamiennych?

Gdzie szukać części zamiennych?

Wakacje na każdą kieszeń w Indonezji

Wakacje na każdą kieszeń w Indonezji

Uzależnienie od Internetu

Uzależnienie od Internetu

Wnętrze ozdobione roślinami w doniczkach

Wnętrze ozdobione roślinami w doniczkach